By danielle On

In Nieuw, Verwijsindex

Ik ben er in het belang van het kind en daar draait mijn werk om.

De professional

Naam: Marjon van Klaveren
Organisatie: GGD Gelderland-Zuid
Functie: Jeugdverpleegkundige

“Mijn leven is al verknalt, maar ik heb wel een broertje en zusje van twee en vier. Ik wil dat daar iets voor gebeurt.”

Iemand moet tegen je zeggen: ‘Dit is niet normaal’

Soms kom ik in situaties terecht waarbij ik keuzes moet maken die ik lastig vind, maar toch is dit wel de juiste beslissing om te maken. Ik ben er in het belang van het kind en daar draait mijn werk om.

Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal van dit 14 jarige meisje die haar kleine broertje en zusje moest beschermen voor haar vader:

Via een vragenlijst op de middelbare school is een meisje terecht gekomen bij Marjon. Ze had aangegeven op de vragenlijst dat ze mishandeld werd. Tijdens het invullen van de vragen stelde ze mij de vraag: “Wat valt er onder kindermishandeling?”. Dit was voor Marjon direct een trigger om met haar in gesprek te gaan. Ze vertelde Marjon tijdens het gesprek hoe ernstig het eraan toe ging bij haar thuis. Ze zei: “Mijn leven is al verknalt, maar ik heb wel een broertje en zusje van twee en vier. Ik wil dat daar iets voor gebeurt. Ze gaf ook in het gesprek aan: “als je hier iets mee doet dan ben ik dood”. Dit was dus een hele lastige stap. Uiteindelijk hebben via een goede constructie samen met school én met de psycholoog goede hulp kunnen bieden voor dit gezin. Vader is geholpen en de kindermishandeling is zo gestopt!

Het is zo enorm dapper! Ze heeft de stap durven zetten, waardoor hulp is gekomen.

Ik heb haar ook verteld hoe ontzettend knap het van haar is. Het is zo enorm dapper! Ze heeft de stap durven zetten, waardoor hulp is gekomen. Ze zegt dat haar leven al is verknalt en dat het voor haar al te laat is, maar dat is echt niet zo!

Het meisje gaf aan tijdens de gesprekken dat door de kindermishandeling ook haar niveau zakte, ze zei: “ik moest altijd bij mijn broertje en zusje blijven zitten. Anders had ik niet onder controle dat zij niet geslagen werden of dat er gescholden werd.” Daardoor zakte haar cijfers ook. Ik heb haar gecomplimenteerd dat ze aan de bel durfde te trekken. Dat vind ik echt super!

Ik moest altijd bij mijn broertje en zusje blijven zitten, want dan had ik in ieder geval onder controle dat zij niet geslagen werden of dat er gescholden werd.

Uiteindelijk heeft dit alles geleid tot een goede oplossing voor dit gezin waardoor de kindermishandeling uiteindelijk is gestopt.

Vertel jouw verhaal